top of page

Како да го моделирате просторот преку различни типови на осветлување?

Updated: Feb 10

Осветлувањето е еден од најважните аспекти во внатрешниот дизајн, кој често се потценува, но има огромно влијание врз атмосферата и функционалноста на просториите. Независно дали сте дома или во комерцијален објект, правилно поставеното осветлување може да го трансформира целиот изглед и атмосфера на просторот. Во следниве неколку описи, ќе ги наведеме типовите на осветлувањето во внатрешниот дизајн и како тие може да влијааат на вашето живеење или работење.


Слика: Куќа Модерна By ArchX Studio https://www.archx.mk/house-moderna


Осветлувањето во ентериерот може да се подели во неколку различни типови, од кои секој има своја улога во креирање на атмосфера и функционалност во просторот. Еве неколку од најосновните типови на осветлување:
Општо (Основно) Осветлување:

 • Општото осветлување, познато и како основно осветлување, има за цел да го осветли целиот простор рамномерно.

 • Обично се користи за основна светлина и нуди основно осветлување за работа или секојдневни активности.

 • Често се постигнува со употреба на централни лустери, потенциометри, или вградени светилки во таванот.


Слика: Ентериер Dawn By ArchX Studio https://www.archx.mk/dawn


Акцентно Осветлување:

 • Акцентното осветлување се користи за да се нагласат истакнати објекти, детали или делови од просторот.

 • Ги креира акцентите и визуелните интереси во ентериерот.

 • Обично се користат светилки со насочена светлина, рефлектори или светло со фокусиран зрак.


Слика: Villa K By ArchX Studio https://www.archx.mk/villa-kАмбиентално (Атмосферско) Осветлување:

 • Амбиенталното осветлување има за цел да ја креира атмосферата и да обезбеди мека и пријатна светлина во просторот.

 • Често се користи за постигнување на удобна, опуштена атмосфера во спални или дневни соби.

 • Може да вклучува користење на загасити светилки, ламби со преливање на бои, или светилки со меки бои.


Слика: Villa K By ArchX Studio https://www.archx.mk/villa-k


Задачно Осветлување:

 • Задачното осветлување се користи за специфични активности и задачи како читање, кулинарство или работа на компјутер.

 • Осигурува јасно и директно осветлување на работната површина или зоната каде што се изведува задачата.

 • Примери вклучуваат насочени ламби на работната маса или осветлување на работни површини во кујната.


Слика: Mercury By ArchX Studio https://www.archx.mk/mercury-interior


Декоративно Осветлување:

 • Декоративното осветлување се користи за да додаде стил и визуелна уметност во ентериерот.

 • Не е главниот извор на осветленост, туку го нагласува и го засилува дизајнот на просторот.

 • Примери вклучуваат прозорци, ѕидни светилки со уметнички дизајн или светилки со необични форми.


Слика: Villa K By ArchX Studio https://www.archx.mk/villa-k


Комбинирањето на овие различни типови на осветлување може да креира разнообразни и динамични ентериери кои ги задоволуваат функционалните и естетските потреби на корисниците. Нека се земе во предвид дизајнот на просторот, функциите што ќе се изведуваат во него и желбите за атмосфера пред да се избере какво осветлување да се користи.За сите технички прашања во врска со ентериерно уредување се препорачува да се консултирате со архитект пред да ја добиете замислата за тоа што сакате да го градите. Архикс Студио Ви стои на располагање за било какви консултации и совети за архитектонски проекти! Контактирајте нѐ на некој од следните начини:- на телефонските броеви,

- на мејл : archx2020@gmail.com,

- Фејсбук ( Archx Studio)

- Инстаграм ( @archx_mk)

- преку контакт страната : https://archx.mk/contact


или посетете нѐ во Архикс Студио во Влае, Скопје, на кеј, на ул.„Сливовска“ 7-23. Тука сме за да го направиме овој процес полесен!


25 views0 comments

Comments


bottom of page