top of page
Street view of house Gemini, contemporary house with sculptural steel trapezoid columns designed by ArchX Studio in North Macedonia

Куќа 
Gemini

Сектор

Резиденцијален

Локација

Крива Паланка, Македонија

Година на проект

2020

Буџет

Проектант

Архикс Студио

3Д визуелизации

Архикс Студио

Лоцирана во периферијата на градското подрачје, во прекрасно зелено опкружување, близу до Крива Река - куќата Gemini е совршено место за почнување на заеднички живот на два млади брачни парови, братски поврзани.

Тоа и беше главната инспирација за Gemini (близнаци) - куќа со два ката идентични меѓу себе, кои претставуваат различни станбени единици. Куќата е поставена на подигнат терен во однос на пристапниот пат, што е решено со впечатливи скали од двете страни, меѓу кои се наоѓаат гаражите - правејќи го објектот поимпозантен и монументален.

Back Yard with a pool of house Gemini at night, contemporary house with designed by ArchX Studio in North Macedonia
Street view of house Gemini, contemporary house with sculptural steel trapezoid columns designed by ArchX Studio in North Macedonia
The sculptural steel trapezoid columns of House Gemini designed by ArchX Studio in North Macedonia

Основата е речиси совршен 8х8м квадрат. Волуменот е генеза од кубусно јадро, со рамнотежа од хоризонтални елементи (тераси, кровна плоча) и вертикални елементи (надворешни скали, челични рамки- носачи).

Акцентен елемент се носачите во форма на превртен трапез, во црна боја, во однос на кои се обработени и долните делови на издадените плочи и делови од оградите на терасите, со што се создава визуелен контраст.

Отворите се ориентирани кон североситок и југозапад- на предната и задната страна, додека едната страна е полу-отворена, а страната од кај скалите сосема затворена.  Прозорците се квадратни или аголни.

Back Yard with a pool of house Gemini at night, contemporary house with designed by ArchX Studio in North Macedonia

Погледнете повеќе слики во галеријата

Back Yard porch of house Gemini, contemporary house with designed by ArchX Studio in North Macedonia

Задниот двор е уреден со голем базен и летна кујна со просторен трем, каде постоечките дрва се зачувани и се инкорпорирани во објектот. И задната фасада го следи стилот на објектот со хоризонтални површини и црни акценти.

Фасадата е бела, класична демит фасада, со црни челични елементи и на одредени места облоги од дрво. 

Осветлувањето е решено со вградени светла под терасите и кровната плоча, и ЛЕД ленти кај носачот кај скалите. 

Previous 

Next

bottom of page