top of page
House Moderna project, designed by ArchX Studio in Kriva Palanka

Куќа
Модерна

Сектор

Резиденцијален

Локација

Крива Паланка

Година

2020

Површина

160м2

Проектант

Архикс Студио

3д визуелизации

Архикс Студио

Реставрацијата на куќа од 60тите беше голем предизвик со тоа што старата конструкција ја преведовме на нов јазик. Мирната резиденцијална околина и местоположбата на градското ридче имаа клучна улога во содавање на оваа урбана вила. 

Чистите површини, големите прозорски отвори и ортогоналните форми го обликуваа модернистичкиот стил на оваа куќа. Влезот е повлечен назад под влезниот трем кој е дефиниран со два челични столбови. Десно од нив има скали кои водат до горниот чардак.

Front yard of a modernist house, House Moderna project, designed by ArchX Studio in Kriva Palanka
Loggia / Porch of a modernist house, House Moderna project, designed by ArchX Studio in Kriva Palanka
Проект за реновација на куќа во модерен стил / House renovation project

Погледнете повеќе слики во галеријата

Соодветно на оригиналниот план и конструкција, распоредот на просториите останува главно ист, при што претходната трпезарија и дневна зона се споени во пространа дневна соба.
Сепак, конструктивните елементи се појачани, а ѕидовите, подовите и плафоните се целосно заменети.

 

Новиот изглед е збогатен со аголни прозорци, дрвени облоги на хоризонталните површини и трем со брисолеи над чардакот.

 


Само мал дел од предниот двор е наменет за паркинг, а остатокот е прекрасен тревник опкружен со градинарска ограда за заштита на приватноста, со оглед на близината на улицата.

Front yard of a modernist house, House Moderna project, designed by ArchX Studio in Kriva Palanka
Loggia balcony of a modernist house, House Moderna project, designed by ArchX Studio in Kriva Palanka

Previous 

Next

bottom of page